küldetésünk


A BIK-et 2013 februárjában alapította két egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A bionika több szaktudományt (biológiát, fizikát, kémiát, elektronikát, információs technológiát) átfogó tudományág, amely a 20. század második fele óta rohamosan fejlődik és mára már többféle alágra tagozódik. A célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba bottom up vagy top down módszerekkel, abból a megfontolásból is kiindulva, hogy a természetes kiválasztódás optimális megoldásokat jelent egy-egy problémára. Jelentőségét jól mutatja, hogy az Európai Unió kutatási keretprogramjának alapelveiben is megjelenik. Lélegzetelállító tudományos eredmények, új termékek és szolgáltatások sorozata jön létre a különböző és egymástól eltérő tudományágakban sikeres kutatók együttes gondolkodásának és munkájának köszönhetően.

A magyar kormány a Nemzeti Bionika Program keretében támogatja a bionikai iparág teljes vertikumában a kutatás-fejlesztési tevékenységet. A BIK célja, hogy a Nemzeti Bionika Program keretében létrejövő kutatási eredmények ipari hasznosítását támogassa, technológia-transzfer és üzletfejlesztési tevékenységeket végezzen, befektetést szervezzen és elősegítse a piaci hasznosítási folyamatok beindítását.

A Nemzeti Bionika Program c. és ED_17_1_2017-0009 azonosítószámú konzorciumi projekt keretén belül végezzük a tevékenységünket. A 1336/2017. (VI.9.) Korm. határozat és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal által 2017. augusztus 1-én hozott döntés értelmében a Bionikai Innovációs Központ az NKFI Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A bionika jelentőségéről többet is megtudhat az alábbi linkeken:

http://www.bbc.com/future/tags/bionics

https://itk.ppke.hu/oktatas/alapkepzes-bsc/molekularis-bionika-mernoki-bsc

https://www.youtube.com/watch?v=QOhHRzTTpeM

https://www.youtube.com/watch?v=UGriTgS4078